İç İletişimde Yeni Trend: Chatbot

OGOO Technology Agency
3 min readSep 14, 2021

--

Chatbot’lar insanlar ile yapılan konuşmaları simüle etmek için tasarlanan, son kullanıcıyı anlayan ve en az çabayla istediği sonuca götürmek için tasarlanmış yazılımlardır. Bir nevi bilim kurgu filmlerinde karşılaştığımız, insansı robotların atalarını temsil eder. Gelişmiş, yapay zeka tabanlı chatbotlar ile iletişim kuran kişiler, karşılarında gerçek bir insan olduğu yanılgısına kapılabilir. Günümüzde birçok sektörde kullanımı yaygınlaşmaya başlayan chatbot, yalnızca yazışarak iletişim kurduğumuz sistemler değildir. Konuşarak da iletişim kurabildiğimiz Siri, Alexa ve Google Assistant gibi ünlü servisler de chatbot teknolojisinin ürünüdür ve oldukça başarılılardır.

Chatbotlar arka planlarında bir mantık barındırır ve bu mantığı kullanım şekli, dolayısıyla da çalışma şekli farklılık gösterir. Kelime bazlı, kural bazlı ve DDİ (doğal dil işleme) teknolojisi kullanan üç farklı chatbot çeşidini ve çalışma sistemlerini kısaca tanıyalım.

Kelime bazlı chatbotlar, en temel anlamdaki ihtiyaçları karşılamak amacıyla ortaya çıkmıştır. Veri tabanına girilen kelimeler üzerinden sistem, kullanıcının o kelimeyi girmesiyle önceden hazır olan cevabı sunar. Her bir kelime ve türevleri için tek tek veri tabanına manuel giriş yapılması gerektiği için bu sistemin pek de başarılı bulunduğunu söyleyemiyoruz. Her kelimenin birçok kombinasyonla aranabileceğini düşünürsek bu yapıyı efektif kullanmak pek mümkün olmuyor.

Kural bazlı chatbot ise kelime bazlı chatbotların bir üst versiyonudur diyebiliriz. Doğru ve tutarlı sonuçlar verirler. Bu yazılımı, kullanıcı ara yüzünün arka ucunda oluşturulan kurallara dayalı olarak önceden belirlenmiş eylemleri yürütür. Manuel girilen bilgiler ile cevapları belirler. Kendi kendine öğrenme söz konusu değildir ve beklenen sonuç daha önceden sisteme tanımlıdır. Sanal asistana benzeyen kural tabanlı chatbot teknolojisi, “Evet” ve “Hayır” gibi tıklama işlemlerine göre veya belirli bir anahtar kelime veya anahtar kelime grubunu tanıyarak hareket eder.

Son olarak DDİ (Doğal Dil İşleme) teknolojisi ve AI altyapılı chatbotlara bir göz atalım. Diğer teknolojilerden en önemli farkı herhangi bir kelime ve kural girişi gerektirmemesidir. Elinizdeki verileri doğru konfigürasyonlarla girerek, öğretilmeye çalışılan konuyu makinenin anlaması beklenir. Daha basitçe anlatmak gerekirse, bu tip chatbotlar önceden belirlenmiş bir sonuca güvenmek yerine, önce sorunuzun ne olduğunu anlar, sonra amacınızı anladıklarında, mevcut verilere dayanarak doğru yanıt olduğunu düşündükleri bir yanıt verirler. Zamanla doğru ve yanlış yanıtları gözlemleyerek, doğru yanıtın ne olduğunu anlamada kendilerini geliştirirler.

Chatbotlar, şirketlerin müşteri ile iletişimde sık sık kullandığı yazılımlar. Peki bu yazılımları şirket içi iletişimde çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak için kullansak nasıl olurdu? Juno Intranet, bu amaç doğrultusunda chatbot teknolojisini ve çalışan deneyimini bir araya getiriyor. Yani şirket içi iletişimde çalışanların sorularını cevaplayabilen bir chatbot sunuyor. Juno Chatbot, yukarıda bahsettiğimiz chatbot çeşitlerinin hepsinden esinlenen hibrit bir teknolojiyi kullanıyor. AI teknolojisini kurallarla yönlendiren ve makine öğrenmesini sağlayan Juno Chatbot’da, AI gelen soruyu anlıyor ve önceden belirlenmiş kurallarla birleştirerek cevabı veriyor. Peki Juno Chatbot ile neler yapılabiliyor?

Microsoft Teams üzerinden güncel şirket etkinliklerini ve günlük yemek menüsüne ulaşılabilir. İletişim formları üzerinden çalışan talepleri anında şirkete iletebilir. Çalışan bordroları chatbot üzerinden hızlıca görüntülenerek, hem çalışan hem de IK personelleri açısından zaman kayıplarının önüne geçilir. Çalışanlar ekip arkadaşlarının doğum günlerini öğrenek, karşılarına çıkan “kutla” butonu ile hızlıca doğum günlerini kutlayabilir. Şirkette hangi konuda kime danışılabileceği konusunda da Juno Chatbot en doğru cevabı verir. Bunlara ek birçok Juno özelliğiyle ilgili sorularınızı yanıtlayan ve her geçen gün gelişen Juno Chatbot şirket içi iletişime rehberlik eder.

Juno ile çalışan deneyimini zirveye çıkarmak ve iletişimi, etkileşimi ve bilgi akışını artıran 35+ özelliğini IOS, Android ve web platformlarından kullanmak için hemen buradan bizimle iletişime geçebilir ya da Microsoft onaylı uygulamaların eklendiği Microsoft Appsource üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

--

--